LINN LERVIK & FARHAD KALANTARY
PublicArtGroup.no
Stein
Historien blir til mens man skriver, heter det i et gammelt ordtak. «Stein» er en del av de nye hendelsene som alt er historie, og som med tiden blir en del av minnene til de som bor i bydelen.
Skulpturen ble avduket like før jul av kunstnere Linn Lervik og Farhad Kalantary, som har laget den. Ideen begynte å spinne når noen skolebarn mente det var mørkt og guffent å krysse Bentsebrua, særlig om høsten og vinteren. Noen foreldre kontakter bydelen eller vegvesenet når tilværelsen trenger opplysning. Men heldigvis er det andre som tar saken i egne kreative hender. Vi andre kan bare prise oss lykkelige over å ha sånne kunstnere i nabolaget.
Etter en prosess med tenking kom ideen om å transformere en stein fra elvas bunn til en lysende skulptur oppe på brua. Det er altså en stein de fant nede i elva som er forstørret og gjenskapt i plexiglass. Så er «steinen» skåret i skiver og limt sammen, for å skape liv og strukturer. Den er også hulet ut for å få inn lys så den kan skinne i mørket. Dette er første gang en skulptur er laget på denne måten, så vi har en verdenssensasjon midt i bydelen.
Resultatet er blitt et langsomt, økologisk og klimavennlig fyrverkeri. En skulptur som fornyer seg hele tiden. Den påvirkes av sola, lyktene på biler og busser og sitt eget innebygde lys, og den låner fargene i sine omgivelser. Hvitt fra snøen, grått fra brua, orange fra lageret bak og snart grønt fra trær og busker (villniss) langs elva.
Foreløpig skal «Stein» være på Brua fram til 10. april, men det jobbes iherdig for at den skal få bli der permanent. Og gjerne få selskap på de resterende tre brostolpene. Hvis du vil bidra til historien finner du et opprop du kan underskrive i Facebookgruppa til historielaget.
I julenummeret var skulpturen vi presenterte knyttet opp til en rebus. Svaret er at den står over portalen til Bentsebrugata 12 (se illustrasjonsfoto). Denne lille mannen er en del av et stort europeisk prosjekt laget av den spanske kunstneren Isaac Cordal. Bruk Google hvis du vil lese mer om ham og dette kunstprosjektet. Som en bonus har vi med en skummel utgave som står under Bentsebrua, kan sees fra gangveien.
Arvid Sivertsen
Oslo, 2018
© 2020 · Linn Lervik & Farhad Kalantary